Cookies verzekeren het goed functioneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten?

Ok
Menu

Wat is een smart city?

Elke stad is anders. Elke stad moet een antwoord bieden op specifieke behoeften en uitdagingen. Elke stad ziet de smart city bijgevolg anders. Hoe kunnen we de smart city dan definiëren?

Stad met nul koolstofafdruk, connected stad, efficiënte stad, veerkrachtige stad, laboratoriumstad… er zijn evenveel definities van een smart city als er smart cities zijn. Slimme steden vind je op alle continenten. Tussen deze verschillende visies op de slimme stad bestaan evenwel punten van overeenkomst. Zo kan de slimme stad kernachtig worden omschreven met 6 sleutelwoorden. Haar verwezenlijkingen of doelstellingen kunnen eveneens in 6 actiegebieden worden ingedeeld. Tot slot lopen de technologieën van het digitale tijdperk als een rode draad doorheen de hervormingen in de smart city.


6 kernwoorden om de smart city te begrijpen

Slimme steden krijgen te maken met tal van uitdagingen: milieu, goed bestuur, mobiliteit, welvaart, bevolkingsgroei (of vergrijzing)… Enkele kernwoorden vatten samen hoe deze uitdagingen in smart city-projecten worden gegoten:


De 6 actiegebieden van de smart cities

Om uit te groeien tot een smart city, kan een stad op talrijke gebieden aan de slag gaan. Er bestaan zes fundamentele actiepistes om haar doelstellingen in die richting te sturen, volgens de definitie van smart cities van Boyd Cohen, een onderzoeker inzake stedelijke ontwikkeling:

Diagram: smart city wheel volgens Boyd Cohen, een bron van inspiratie voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest


De rol van de technologie in de smart cities

Slimme steden hebben gemeen dat ze hun diensten en activiteiten efficiënter trachten te maken. Daartoe worden heel uiteenlopende middelen ingezet, met als gemeenschappelijke deler het gebruik van digitale technologie (of ICT, informatie- en communicatietechnologieën). De graad van integratie van ICT in de stadsfuncties geldt soms als het criterium dat slimme steden onderscheidt van andere steden.

De smart city kan worden vergeleken met een lasagne, waarin drie technologische «lagen» mekaar overlappen:


Powered by creaxial