Cookies verzekeren het goed functioneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten?

Ok
Menu
Logo portal opendatastore.brussels

Opendatastore.brussels: uniek toegangspunt tot open data in Brussel

14 Maart 2016

De portaalsite opendatastore.brussels centraliseert de open data van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ze werd opgestart in het kader van de gewestelijke smart city-strategie en verleent vrije toegang tot data in diverse formaten afkomstig van de Brusselse overheidsdiensten en hun partners, op het gebied van mobiliteit, gezondheid, milieu, kaarten…

Open Data en smart city 

In de slimme stad bestaat bijna alle informatie over de stad, haar diensten, haar voorzieningen, haar bevolking, haar economie, haar milieu... in de vorm van digitale gegevens. 
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest besliste om deze gegevens voor iedereen beschikbaar te stellen en toegankelijk te maken op de portaalsite Opendatastore.brussels. Op die manier kunnen ze worden geraadpleegd en vooral opnieuw gebruikt. Dat is het principe van Open Data dat wordt toegepast door een aantal smart cities waaronder Amsterdam, Berlijn, Helsinki… 
Deze gegevens kunnen interessant zijn voor de pers, universitaire onderzoekers, maar ook ondernemingen. Starters in de digitale economie gebruiken ze bijvoorbeeld om nieuwe diensten aan te bieden op het internet of via mobiele applicaties.

Welke gegevens staan op Opendatastore.brussels?

Luchtkwaliteit, lopende wegenwerken, openbaar vervoer, groene zones, locatie van fietsstations of oplaadpunten voor elektrische auto's... De waaier van open data van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt almaar breder. 
Elke set gegevens die op de portaalsite staat, bevat een beschrijving van de gegevens en andere nuttige inlichtingen, zoals de beschikbare formaten, de producent, of ze vrij herbruikbaar zijn, en de onderwerpen die ze behandelen. 

Het hele Gewest in de weer voor Open Data

De portaalsite opendatastore.brussels is een creatie van het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG). Het CIBG zet zich al lang in voor de promotie van open data via de gewestelijke UrbIS-kaarten en legde vervolgens de grondslagen van een gewestelijke strategie van Open Data met Brussel Mobiliteit. De portaalsite ziet het veel ruimer: zijn initiatief verenigt zowel de overheidsadministraties van het Gewest of de gemeenten als hun privépartners. Het Brusselse agentschap voor administratieve vereenvoudiging, Easybrussels, wil zoveel mogelijk Brusselse gemeentebesturen aansoren om hun gegevens op de portaalsite te zetten. Tot slot komt deze open data-aanpak tegemoet aan de ambities van de Europese PSI-richtlijn (Public Sector Information) die de Open Data-economie wil promoten. 
De portaalsite gaat verder dan de overheidssector en vormt ook een krachtige economische hefboom. Alleen al voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest berekende de federatie Agoria dat Open Data de Brusselse economie een omzet van 180 miljoen euro en 1.500 nieuwe arbeidsplaatsen zou opleveren. Screenshot portal opendatastore.brussels
Terug naar news

De smart toekomst van Brussel? Ik doe mee!

Een slimme stad heeft oor voor haar inwoners, bedrijven… en hun ideeën!

Deelnemen

Powered by creaxial