Cookies verzekeren het goed functioneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten?

Ok
Menu
wifi.brussels - logo van het gratis openbare wifinetwerk van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest - vroeger Urbizone genaamd

Urbizone wordt wifi.brussels

16 September 2016

Een voor de hand liggende naam, meer toegangspunten en een nog vlottere verbinding: wifi.brussels, het gratis openbare wifinetwerk van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, vroeger Urbizone genaamd, maakt de voordelen van de smart city nog concreter voor bewoners en bezoekers van het Gewest.

Gratis wifiverbinding in openbare ruimten en gebouwen over het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest: dat is de service die wifi.brussels aanbiedt. Daarbij laat het netwerk zijn vroegere naam Urbizone vallen en gaat het meteen door op zijn nieuwe elan.
Deze naamsverandering in wifi.brussels gaat immers gepaard met twee aanzienlijke verbeteringen:
  • het aantal hotspots zal, in overeenstemming met de plannen van het Gewest in het kader van zijn smart city-strategie, aanzienlijk toenemen. Dat zal onder meer gebeuren door de geleidelijke dekking van alle Brusselse metrostations;
  • de verbinding zal binnenkort nog vlotter gaan, aangezien het netwerk de gebruiker zal herkennen bij overgang van een hotspot naar een andere (het zal dus niet langer nodig zijn zich telkens te identificeren).

Wifi.brussels is en blijft gratis!

Wat daarentegen niet verandert, is dat de diensten van wifi.brussels kosteloos zijn. Daarmee krijgt al wie toegang heeft tot het internet, meteen ook toegang tot het Brusselse netwerk. In dat opzicht is het een kernproject van Brussels Smart City.
Bedoeling is het dagelijkse leven van de Brusselaars te vereenvoudigen tijdens hun verplaatsingen, de digitale inclusie van bevolkingsgroepen met weinig kennis van het internet en met beperkte financiële middelen te bevorderen en, tot slot, bij te dragen aan de aantrekkingskracht van Brussel als internationale toeristische bestemming.

Verbonden stad = slimme stad

Connectiviteit staat centraal in de smart city-strategie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Naast de ontwikkeling van het openbare netwerk wifi.brussels koestert het Gewest ook een ambitieus plan voor verbinding via breedband van de scholen, en zelfs via een hele brede band voor middelbare scholen.
Het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG) en de gewestelijke telecomoperator IRISnet slaan de handen ineen om van de slimme stad ook een verbonden stad te maken. Het CIBG zorgde in 2006 al voor de eerste Urbizone hotspots. Dit proefproject liep op de campus la Plaine die werd gedeeld door de twee Brusselse vrije universiteiten, ULB en VUB. Het beheer van het netwerk is vandaag in handen van IRISnet, terwijl het CIBG de algemene controle behoudt. 
Betrokken administratie(s)
Terug naar news

De smart toekomst van Brussel? Ik doe mee!

Een slimme stad heeft oor voor haar inwoners, bedrijven… en hun ideeën!

Deelnemen

Powered by creaxial