Cookies verzekeren het goed functioneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten?

Ok
Menu
Videobewakingscamera’s in het Brussels smart city

Doeltreffendere videobewaking

29 Mei 2015

Er zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om en bij de 3500 videobewakingscamera’s geïnstalleerd in de openbare ruimte, die beheerd worden door verschillende instanties. Smartcity.brussels wil het gebruik ervan stroomlijnen door die instanties beelden met elkaar te laten delen, een project waardoor de doeltreffendheid zal toenemen en de globale videobewakingskosten voor de schatkist zullen afnemen.

Een smart city is ook een stad waar de gegevens van op het terrein benut worden aan de hand van digitale technologieën. Zo geven sensoren bijvoorbeeld aan of een parkeerplaats vrij is of een glascontainer geleegd moet worden. 

Videobewakingscamera’s hebben een vergelijkbare functie. De camera’s in de openbare ruimte in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vertellen de politiezones wat er zich in hun gebied afspeelt, ze houden de MIVB op de hoogte van incidenten op het netwerk en informeren Brussel Mobiliteit over de toestand op de verkeersknooppunten van het Brusselse wegennetwerk. 

Wat als zij die beelden nu eens met elkaar zouden delen? Dat is het doel van het Smartcity.brussels-project rond gemeenschappelijke videobewaking in het Brussels gewest. De camera’s vormen uiteraard een cruciale schakel in de keten van preventie, veiligheid en hulpdiensten, maar zouden evengoed kunnen worden benut om het verkeer in goede banen te leiden en bijvoorbeeld voor de coördinatie van evenementen waar grote mensenmassa’s op afkomen.
 

In de praktijk pleit Smartcity.brussels voor:

  • invoering van een gemeenschappelijk platform voor het delen van videocamerabeelden via het IRISnet-netwerk
  • opslag van het platform en de beelden in een beveiligd datacenter in het Gewest
  • naleving van de wettelijke voorschriften ter zake, met name betreffende de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en de wettelijke bewaartermijn van de beelden.
Het project rond de gedeelde videobewaking wordt gedragen door het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest, en IRISnet staat in voor het technische aspect.


Betrokken administratie(s)
Terug naar news

De smart toekomst van Brussel? Ik doe mee!

Een slimme stad heeft oor voor haar inwoners, bedrijven… en hun ideeën!

Deelnemen

Powered by creaxial