Cookies verzekeren het goed functioneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten?

Ok
Menu
LEZ

LEZ van kracht sinds 1 januari 2018

04 Januari 2018

Sinds 1 januari 2018 is de gewestelijke permanente lage emissiezone (LEZ) van kracht op het grondgebied van de 19 Brusselse gemeenten. De LEZ verbiedt trapsgewijs de toegang tot het gewest voor de meest vervuilende voertuigen met als doelstelling de luchtkwaliteit te verbeteren en de gezondheid van de Brusselaars veilig te stellen.

Leefmilieu Brussel, het CIBG, Brussel Fiscaliteit, Brussel Mobiliteit en Brussel Preventie en Veiligheid coördineren sinds juni 2016 hun inspanningen en middelen om de LEZ vlot ingang te doen vinden.

De Brusselse LEZ zal mettertijd strenger worden. De eerste beperkingen gaan in op 1/1/2018 en verstrengen daarna trapsgewijs tot het jaar 2025. De beperkingen houden rekening met de EURO normen en het brandstoftype van de voertuigen. De LEZ is van toepassing op wagens met een Belgische nummerplaat en wagens met buitenlandse nummerplaten.

De LEZ is een permanente zone 24/7 op het gehele grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, met uitzondering van de Ring 0, de directe toegangswegen (bvb opritten) om op die Ring 0 te geraken en de toegangswegen tot 3 transitparkings (Ceria-Coovi, Stalle en Kraainem).

 

Opdat de LEZ gerespecteerd en gezien zou worden, zijn duidelijke signalisatieborden noodzakelijk. Brussel Mobiliteit heeft alle 277 voorziene borden op het Brussels gewestelijk grondgebied geplaatst.

De controle en handhaving van de LEZ gebeurt op basis van de nummerplaat van het voertuig en wordt uitgevoerd dankzij intelligente camera’s. Een boete voor een inbreuk op de LEZ kan tot 350 euro bedragen.
Om iedereen de kans te geven zich in regel te stellen met de nieuwe wetgeving is voorzien in een overgangsperiode van 9 maanden. Gedurende deze periode zullen de gewestelijke administraties heel wat tests uitvoeren om het camerasysteem op punt te stellen. In de loop van het tweede trimester van 2018 zullen de controles effectief van start gaan en zullen verwittigingen – nog geen boetes –  worden opgestuurd aan bestuurders die de LEZ zone overtreden. Effectieve boetes worden vanaf de maand oktober 2018 uitgeschreven.
Eenzelfde voertuig kan slechts eenmaal om de drie maanden beboet worden. Op die manier krijgen de bewuste bestuurders de tijd om van voertuig te veranderen of alternatieve mobiliteitsoplossingen te zoeken.

Dankzij het CIBG zijn vandaag in het kader van de LEZ reeds op 50 plaatsen camera’s geïnstalleerd. Het gaat om camera’s die nummerplaten kunnen uitlezen (ANPR camera’s). Doelstelling is om de komende 6 maanden in totaal 175 zulke camera’s operationeel te hebben in het Brussels gewest. Daarbovenop komen de ANPR camera’s die geïnstalleerd worden in het kader van het ANPR project van de politie gecoördineerd door Brussel Preventie en Veiligheid en het CIBG. Alle gewestelijke camera’s worden gebundeld in het gewestelijk videobeveiligingsplatform.

« We willen de mensen niet lastig vallen met een sticker of vignet zoals in andere Europese steden. We kozen daarom voor de inzet van slimme camera’s voor de controle van de LEZ. Zo tonen we ook dat het Brussels gewest steeds meer een Smart City is.  Met uiteindelijk meer dan 175 camera’s overal op ons grondgebied zal niemand aan de LEZ kunnen ontsnappen. De slimme camera’s kunnen ook gebruikt worden voor tal van andere toepassingen: snelheidscontroles, mobiliteitsanalyses, opsporing van voertuigen, enz. », aldus onderstreept Brussels Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid en Digitalisering Bianca Debaets.

Youtube
https://vimeo.com/238899026
Terug naar news

De smart toekomst van Brussel? Ik doe mee!

Een slimme stad heeft oor voor haar inwoners, bedrijven… en hun ideeën!

Deelnemen

Powered by creaxial