Cookies verzekeren het goed functioneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten?

Ok
Menu
Suggestietool voor een slimme stad

Smart parking om van Brussel een smart city te maken

05 November 2015

Een omvattende oplossing voor het parkeerprobleem in Brussel dankzij betaling van het parkeergeld via smartphone

De voorgestelde oplossing zal zowel de autobestuurders als de gemeenten ten goede komen. De gemeenten zorgen ervoor dat autobestuurders heel vlot een parkeerplaatsje vinden. Tegelijk zien zij hun inkomsten stijgen en hun operationele kosten dalen.

Na afloop van een vlot registratieproces kan de bestuurder de parkeerapp makkelijk met één klik activeren op zijn smartphone (iPhone en Android).

 • Parkeren op de openbare weg:
  Om op de openbare weg te parkeren, krijgt de bestuurder twee oplossingen om zijn parking te activeren.  Hij kan een sms sturen met opgave van de naam van de stad en de zone (gemeente). Tweede oplossing: de parkeerplek activeren door het nummer te vormen van een IVR-lijn (Interactive Voice Response) met spraakherkenning. De bestuurder spreekt de naam van de stad in en kiest de parkeerzone. 10 minuten vóór het verstrijken van zijn parkeertijd laat het programma dit weten aan de autobestuurder, die dan zijn parkeren eventueel kan verlengen via zijn smartphone, zonder dat hij zich hoeft te verplaatsen. 
 • Parkeren buiten de openbare weg:
  Bij parkeren buiten de openbare weg, op parkeerterreinen of in parkeergarages, wordt een systeem met Automatische nummerplaatherkenning (ANPR) ingezet: dat systeem zorgt voor automatische activering op de smartphone van de autobestuurder, zonder betaalautomaat dus. Een autobestuurder kan zich gewoon parkeren en wanneer hij vertrekt wordt de betaling automatisch uitgevoerd. Een betaalautomaat, een creditkaart of geld komen er niet meer bij kijken.
  Deze oplossing bespaart de bestuurder tijd en levert de eigenaars van parkings en parkeergarages meer inkomsten op, aangezien de bestuurder voor alle parkeertijd betaalt – van het binnen- tot en met het buitenrijden van de parking – en ook de gratis eerste 15 minuten verliest.
  Deze toepassing kan een bestuurder ook informatie verstrekken over de beschikbaarheid van parkeerplaatsen in de zone waar hij wil parkeren. Daarbij ziet de bestuurder kaarten met strateninformatie, parkeerplaatsen en parkeergarages in zijn omgeving. Dat is erg belangrijk als men weet dat 30% van het verkeer in bepaalde zones mensen zijn op zoek naar een parkeerplaats. Voorts kan de bestuurder de parkeertarieven opvragen en de prijzen op de kaart zien, en zo de kosten vergelijken. Op die manier vindt hij de goedkoopste vrije parkeerplaats vlak bij. En ook over betalen hoeft de bestuurder zich geen zorgen meer te maken. Welke kleur heeft de zone? Betreft het een betalende parkeerzone? En hoeveel dan betalen? Al die vragen worden door de toepassing automatisch beantwoord.
  De toepassing bevat verder ook een functie waarmee de bestuurder tijdens het parkeren bepaalde bijkomende diensten kan aanvragen, zoals schoonmaak van zijn auto, herstelling van een platte band, voltanken.
 • Voordelen voor de gemeenten:
  De voorgestelde oplossing is niet alleen zeer handig voor de autobestuurders, zij biedt ook de gemeenten talloze voordelen. Operationeel gezien kunnen de gemeenten een soepel beleid voeren inzake parkeertarieven op basis van aan uurroosters gekoppelde prijzen. Vandalisme is totaal uitgesloten aangezien de oplossing niet de minste hardware vereist.
  De toepassing is zeer efficiënt dankzij het gebruik van WAP (« Wireless Application Protocol ») en van de « Meter Integration Technology ».
  Financieel gezien zullen de operationele kosten een stuk lager uitvallen want een dure infrastructuur is niet vereist. De oplossing is ook risicoloos want er is geen financiële opstartkost.
  Anderzijds zullen de autobestuurders parkings en parkeergarages met meer plezier gebruiken omdat het systeem zo efficiënt werkt. Zij zullen ook meer op de juiste parkeerzones gaan staan, wat dan weer goed is voor de inkomsten van de gemeenten.
  Anderzijds kunnen gemeenten ook de bestaande methodes blijven gebruiken: parkeermeters en automatische kassa’s voor parkeergarages. Niet minder belangrijk voor de gemeenten is wat de burger ervan vindt.
  De uitrol van dit programma zorgt voor een innovatieve, geavanceerde en gebruikersvriendelijke betaalmethode. Bij de burger vertaalt zich dit in een positieve houding tegenover de gemeentelijke overheid. Ook zal diezelfde burger hierdoor sneller bereid zijn voor een parkeerplaats te betalen.Terug naar suggesties

De smart toekomst van Brussel? Ik doe mee!

Een slimme stad heeft oor voor haar inwoners, bedrijven… en hun ideeën!

Deelnemen

Powered by creaxial